Een stukje geschiedenis: Eind 17e eeuw strijkt de familie Janssen afkomstig uit Lommel in Bergeijk neer en neemt al snel de achternaam Lommelaers aan. Henricus Janssen Lommelaers huwt met Ida (achternaam onbekend). De Lommelaers’en zijn Teuten van professie en trouwen dan ook veelvuldig ‘in’ bij andere Teutenfamilies. Ook scheppen zij het ondermeer tot Burgemeester en gemeentesecretaris , zowel in Bergeijk als in Luyksgestel. Bernardus Lommelaers een van de nazaten uit deze stam trouwt in 1787 in Luyksgestel met Maria Christina Rombauts en zij gaan wonen in het Teutenhuis Dorpstraat 2-4 (eertijds nog Sengelsbroek geheten) . Hun eerste dochter Margaretha ziet in 1788 het levenslicht gevolgd in 1796 door zoon Henricus Franciscus en in 1798 door zoon Hendricus Hubertus.
Bernardus wordt in 1809 de eerste burgemeester/secretaris van Luyksgestel na de afscheiding en blijft dat tot 1838, in dat jaar opgevolgd door hun 39-jarige zoon Henricus Hubertus Lommelaers, die het ambt slechts 1 jaar uitvoert. Vanwege zijn schielijke overlijden op 1 juni 1839 wordt hij in dat jaar opgevolgd door diens neef Petrus Rombauts. Deze oorspronkelijke Haarteut blijft vervolgens 35 jaar lang dit burgemeestersambt bekleden.
Na de dood van Lommelaers koopt Elisabeth Struijven deze woning en neemt samen met kapelaan Gantevooort afkomstig uit Groesbeek hier haar intrek, nadat Gantevoort zo’n tien jaar op de pastorie op de Neerrijt woonde. In 1843 wordt Gerardus Gantevoort pastoor in de Martinusparochie en neemt in 1860 zijn intrek in de nieuwe pastorie naast de kerk. Hij blijft tot 1872 pastoor en verhuist weer terug naar de Dorpstraat. Hier las Gantevoort tijdens zijn emeritaat nog dagelijks de H. Mis en kondigde dat voor de buurtgenoten aan met een kleine ‘bemmelke’ (klokje). In oktober 1876 overlijdt hij en vanwege zijn bijna 50-jarig priesterschap in een en dezelfde parochie krijgt hij hier een vorm van een staatsbegrafenis . Zijn huishoudster Betje Struijven, dochter van de oud-hoofdonderwijzer Meester Struijven , overlijdt in 1890, waarna de woning in het openbaar werd verkocht. Hierna hebben er achtereenvolgens vele families in dit huis gewoond